Problems with Shadows

Started by RArcher, April 06, 2009, 03:31:34 pm

Previous topic - Next topic

RArcher

Here is a scene with the only thing that has been added is a heightfield.  As you can see from the attached image the shadows are not correct at all.  This image was rendered at near default settings:

640 x 480
Detail 0.5
AA 3
GI 1/1

Ray Detail Region (RDR) - Default set to Detail in Crop Region
Ray Detail Region Padding (RDRP) - 0

I also rendered the image with the following settings:

RDR - none
RDRP - 0

RDR - Detail in Camera
RDRP - 0

None of those changed anything so then I tried all three settings with Padding set to 1.  That changed nothing, so I increased padding to 10 and tried all three settings which again changed nothing.  I also tried padding at -1 which changed nothing too.

Really not sure what the problem is, but I'm guessing it only effects the current final 2.0 version.

If you need the heightfield for testing it is here:
http://www.archer-designs.com/temp/dem/problem-terrain.zip

The .tgd is attached below.

neuspadrin

wow.. yeh definitely something must be up with the shadows.  between this and the random light holes of reflection in water where it should be shadow, etc....

domdib

My guess is that the two are the same problem, as when the shadow reflected in the water is examined in close-up, it looks as if the terrain causing it is fragmented. See the crop below. More details in this thread: http://forums.planetside.co.uk/index.php?topic=6001.0

Oshyan

Thanks for the examples. Clearly something isn't right. We'll look into it.

- Oshyan

Matt

I think I have fixed this now. We'll probably issue an update in the next day or so, including fixes for the number of cores reported on the splash screen, the bug with saving files to the root directory of a drive, and a small bug with some floating parameter windows.

Matt
Just because milk is white doesn't mean that clouds are made of milk.